האלומיניום, שנקרא בעברית חמרן, הוא יסוד כימי מתכתי כסוף, השלישי בשכיחותו בקרום כדור הארץ ומהווה כ-8% מהחומרים שיוצרים את קרום הכדור, לאחר החמצן והצורן. מבין המתכות, האלומיניום הוא השכיח ביותר.
את האלומיניום אפשר למצוא לרוב במחצבי בוקסיט. הבוקסיט הוא מינרל טבעי שמורכב מסוג אחד או יותר של אלומיניום הידרוקסידי (סוג של תרכובת כימית). הבוקסיט מסווג לפי השימושים המסחריים שהוא מאפשר, כמו כימיקלים או מלט.
למרות שהאלומיניום נראה לנו כחומר עכשווי, מודרני שלא היה מוכר לקדמונים, העובדות מלמדות אחרת. מסתבר שכבר היוונים והרומאים נהגו להשתמש במלחי אלומיניום. מלחים אלה שימשו כחומרי צביעה או כחומר לעצירת הדימום במקרה של פציעה. עד היום משמש ה"אלום" – מלח האלומיניום – כחומר עוצר דימום.
הזיהויים הראשונים של האלום כחומר שמכיל מתכת החלו ממש בתחילת המאה ה-19. אבל קודם, ב-1761, הציע הכימאי הצרפתי לואי-ברנרד גיטון דה מורבו (Louis-Bernard Guyton de Morveau), לקרוא ל"אלום", אלומין. אחר כך, בשנת 1808 הצליח המפרי דיווי (Humphry Davy) לזהות את האלומיניום כמתכת ב"אלום". ומשם נסללה הדרך עד למוצרי האלומיניום של ימינו.
גם נפוליאון השלישי התלהב מהאלומיניום, כשמתכת זו הייתה בראשית דרכה. הוא הורה להחליף את הסכו"ם בארמונו לסכום מאלומיניום, הגיש לבנו הקטן רעשן מאלומיניום ולמלך סיאם שביקר בצרפת העניק שרשרת של שעון עשויה מאלומיניום.
האלומיניום לא מופיע כמתכת ואי אפשר להפרידו בשיטות המסורתיות. כדי לזקק אלומיניום יש צורך בכמויות אדירות של חשמל. אבל, למרבה המזל, מיחזור האלומיניום, דורש רק 5% מהאנרגיה, בהשוואה לייצורו. לכן, לא פלא שהמיחזור הפך להליך מועדף בתעשיית הייצור של מתכת זו.
יתרונות האלומיניום
מגוון השימושים באלומיניום נובע מהיתרונות שלו, שהוזכרו לעיל, הנה כמה דוגמאות:
בענף הפרסום והשילוט:
בענף הבנייה ועיצוב הבית:
בענפי התעשייה השונים:
בענפי האלקטרוניקה והמחשבים: